La invitația Primăriei orașului Jelšava din Slovacia o delegație a Serviciului pentru Situații de urgență Nădlac a participat în data de 3 august 2019 la activitățile organizate pentru comemorarea a 190. de ani de la tristul eveniment care a avut loc în localitatea Jelšava, respectiv incendiu de proporții în care au ars peste 400 de gospodării, biserica și alte clădiri, unde s-au înregistrat și victime omenești. În aceea perioadă nu au existat formațiuni de pompieri și ca urmare a unor astfel de evenimente s-au organizat la nivelul localităților formații civile de pompieri.
La acest eveniment au participat Serviciul de pompieri militar din Revuca, Servicii voluntare de pompieri din zonă, locțiitorul președintelui Organizației naționale a serviciilor de pompieri voluntari din Slovacia, Serviciul de pompieri din Torkomlos, poliția, reprezentanții cultelor religioase, consilieri locali. În cadrul activităților a fost prezentată și tehnica de luptă împotriva incendiilor veche și actuală, echipamente de protecție a pompierilor, s-a organizat expoziția de pictură pe această temă. A fost prezentat un exercițiu de intervenție a pompierilor în cazul unui accident rutier a unui autovehicul, cu operațiuni de salvare-descarcerare-stingere a incendiului.
Cu ocazia acestei deplasări am vizitat și Serviciul voluntar de pompieri din localitatea Muraň, unde am putut vedea dotarea cu tehnică specifică pompierilor și remiza nouă a serviciului de pompieri.